Munch-museet er åpnet!

Bilde: Munchmuseet - Einar Aslaksen

Endelig åpner det nye Munch museet– vi gratulerer Munch, Norge og hovedstaden med åpningen 22. oktober!

Et stort og komplekst prosjekt! 

Vi i Advansia er takknemlige for at vi har fått følge prosjektet helt fra starten. Etter at regjeringen og Oslo kommune kom til enighet om prosjektet i 2008 ble Advansia engasjert som prosjektledere for forprosjektet. Dette var før arkitektkonkurransen som resulterte i valget av Estudio Herreros og LPO i 2009.

Etter nesten 6 år med komplekse og krevende politiske prosesser ble prosjektet godkjent i 2014. Konstruksjonsarbeidene kunne endelig ta til og disse ble igangsatt i 2015 under ledelse av Kultur- og Idrettsbygg - KID. 

Av alle de store og særpregede byggene som reises i Bjørvika, er det nye Munchmuseet kanskje den mest komplekse og krevende utbyggingen. Advansia har fått tilliten til å ivareta prosjekt- og byggeledelsen på oppdrag fra Kultur- og idrettsbygg, og mange av våre medarbeidere har hatt gleden av å bidra til å realisere det nye Munch-museet. Å lede et så stort og komplekst prosjekt har vært både utfordrende og spennende – mange nye erfaringer er høstet gjennom godt samarbeid med blant annet Oslo Bygg, Høyden, Veidekke, HENT, Siemens, LPO, Estudio Herreros, Multiconsult og GK.

Munch bukker til Kongen

Visste du at Munch-museets karakteristiske knekk i toppen er byggets måte og ærbødig bukke mot Slottet og til Kongen?

Da arkitektkontorene Estudio Herreros og LPO tegnet det nye hjemmet til Edvard Munchs kunst, var det byggets ærbødige bukking mot vest og mot Slottet et par kilometer unna som ble varemerket.

 20 graders helling fra 40 til 55 meter over bakken illustrerer samtidig Munchs utfordrende og eksperimentelle egenart på en tidsriktig, moderne og også oppsiktsvekkende måte. Munch museet vil av alle skuelystne både bli lagt merke til og bli husket. Oslo har fått et ekte signalbygg for fremtiden.

Munchs kjente og enorme maleri «Solen» med sine 4,5 x 8 meter måtte ut gjennom taket fra sitt gamle hjem på Tøyen, ført rolig gjennom byen på både trailer og over fjorden fra Sørenga på lekter, før Solen endelig skled inn gjennom verdens største brevsprekk i sydveggen på sitt nye hjem.

Bjørvika - en berikelse for Oslo

Fra et økonomisk synspunkt har utviklingen av Bjørvika uten tvil gitt økonomisk vekst både for grunneiere og utbyggere og bidratt til den generelle veksten for bransjen, byen og landet. 

Investering i store prosjekter som Deichmann, Operahuset og Munch -museet har hatt et positivt bidrag til utviklingen av Bjørvika som Oslos nye “hotspot”.

Her kan dere se en filmsnutt med litt av hvordan det hele ble til både med selve byggingen og flyttingen av store kunstverk.


For mer informasjon, ta kontakt med: