Norske toppledere i møte med økende sikkerhetstrusler: Er de forberedt?

Alvorlig trusselbilde – sover norske toppledere? Dette var spørsmålet som ble stilt da Advansia og Omny inviterte til panelsamtale på Arendalsuka 2024. Noen av Norges fremste på sikkerhetsområdet deltok i diskusjonen om hvordan næringslivet kan ruste seg for et stadig mer komplekst trusselbilde. Mens mange ledere fortsatt er optimistiske, advarer ekspertene om at manglende årvåkenhet kan få alvorlige konsekvenser for egen virksomhet og nasjonens sikkerhet.

Sigvart Eriksen, CEO i Omny, påpeker at det sikkerhetspolitiske landskapet har endret seg dramatisk, med krigen i Ukraina, konfliktene i Midtøsten og den raske teknologiutviklingen. Denne utviklingen har ført til en økning i statlige aktørers interesse for norske virksomheter. Angrep på forsyningskjeder og operasjonelle teknologisystemer blir stadig vanligere, og kan potensielt lamme samfunnsfunksjoner.

– Dagens trusselsituasjon viser at dette ikke lenger bare handler om andre – nå handler det om oss, om din og min bedrift. Det betyr at vi må lede annerledes i disse urolige tidene, sier Birgitte Engebretsen, CEO i Telenor Norge.

Fra venstre: Sigvart Eriksen, CEO i Omny; John M. Lervik, Chief Strategy & Development Officer og medgründer i Cognite; Birgitte Engebretsen, adm. dir. i Telenor Norge; Henrik Sætness, konserndirektør i Statkraft; Inge Kampenes, spesialrådgiver i Advansia; Mahmoud Farahmand, stortingsrepresentant for Høyre og Jack Fischer Eriksen, seksjonsleder sikkerhetsrådgivning i Advansia.

Engebretsen mener at vi må ta innover oss at vi står overfor reelle trusler, og må arbeide målrettet med risikostyring og trusselforståelse. Hvilke verdier har vi, og hvordan kan vi beskytte dem?

John Markus Lervik, strategi- og utviklingsdirektør samt medgründer i Cognite følger opp og mener at vi må omstille oss og effektivisere infrastrukturen vår: - Norge har en unik mulighet til å bli ledende innen sikkerhet, men det krever både digitalisering og en sterk sikkerhetsdimensjon.

SMBers kritiske rolle i nasjonal sikkerhet

Små og mellomstore bedrifter (SMBer) spiller en kritisk rolle i den nasjonale sikkerhetskjeden. Likevel har mange av disse bedriftene verken kapasitet eller ressurser til å prioritere sikkerhet og nødvendige øvelser.

– Små bedrifter kan være inngangsporten til nasjonal risiko. Selv om disse bedriftene kanskje ikke har så mye kompetanse og ressurser om dagens sikkerhetssituasjon, så er de en viktig del av verdikjeden, sier Lervik.

Han understreker betydningen av å hjelpe lederne av disse virksomhetene med å forstå risikoene de står overfor, spesielt i en tid hvor digitalisering går hånd i hånd med nødvendige sikkerhetstiltak.  

Myndighetenes rolle i næringslivets sikkerhet

Men hvilken rolle skal myndighetene spille i å informere næringslivet om risikoer? Inge Kampenes, spesialrådgiver i Advansia, er tydelig:

– Jeg mener at myndighetene ikke tar en stor nok rolle i å bistå næringslivet, spesielt SMBene. Det er bekymringsfullt at få virksomheter er klar over hva myndighetene kan bidra med. Jeg mener at det betyr at noen sover.

Mahmoud Farahmand, stortingspolitiker fra Høyre, mener derimot at utfordringen ikke ligger i informasjonstilgang, men i å omsette denne informasjonen til handling: – Det er forskjell på store bedrifter og en gjennomsnittlig SMB når det gjelder evnen til å forstå og handle på informasjon.

Trening og samarbeid – nøkkelen til beredskap

Henrik Sætness, konserndirektør i Statkraft, påpeker at samarbeid og informasjonsdeling er avgjørende i dagens sikkerhetsklima: – Uavhengig av størrelsen på selskapet, har vi alle mye å hente på regelmessige øvelser og trening. Vi må også få en bedre forståelse av den virkeligheten vi står i, og være bevisste på at den er annerledes enn for 20 år siden, sier Sætness.

Kampenes fra Advansia mener det er åpenbart at det å øve og trene er positivt: – Det som imidlertid gjør trening komplisert er at vi ikke alltid vet hva som treffer oss. Det handler dermed ikke om å forberede seg på ett bestemt scenario, men hvordan virksomheten som en organisasjon fungerer når krisen treffer. Trening handler derfor om å forberede oss på å takle det ukjente.

Farahmand fremhever viktigheten av erfaringsdeling som et sentralt tiltak: – Vi trenger fagfellesskap for å sikre oss som nasjon på en best mulig måte. Han oppfordrer privat sektor til å ta initiativ til å organisere slike øvelser.

Sætness avslutter med å påpeke at teknologiutviklingen må bidra til å heve sikkerheten på tvers av sektorer: – Jeg tror ikke norske toppledere sover, men vi har ennå ikke fullt ut tatt innover oss dagens virkelighet. Det krever handling.

Podkast

Fra et improvisert studio i kahytten til Speidernes skute i Arendal, snakker Inger Sund, leder for kommunikasjon i AFRY, med Sigvart Eriksen, CEO i Omny, og Jack Fischer Eriksen, seksjonsleder sikkerhetsrådgivning i Advansia, om det viktigste de tar med seg fra Arendalsuka.

Opptak

Gikk du glipp av debatten? Her er lenke til opptak: https://bit.ly/3X2xTEf

For mer informasjon, ta kontakt med: