- Stress er ikke farlig. Stress er livsnødvendig og avgjørende for at vi skal få gjort noe. Men, det må justeres og varieres slik at det ikke blir en unødvendig belastning eller usunn påkjenning over tid, sier Ingun Mjaaland.
Ingun er seniorrådgiver og mentaltrener i Advansia og spesialist innen stressmestring og prestasjonsutvikling for organisasjoner, enkeltpersoner og toppidrettsutøvere.
Håndtering av stress for å utnytte vårt fulle potensiale
Å mestre stress handler om å håndtere stresset i utfordrende situasjoner og å redusere de negative effektene av stress. Stressmestring er en ferdighet som er trenbar og det kan bidra til å redusere distraksjonene som hindrer oss i å utnytte det fulle potensialet vårt og prestere slik vi ønsker.
Ingun fremhever fem nøkkelområder som hun mener fortjener spesiell oppmerksomhet, og som er sentrale å prioritere hver dag:
- Søvn – Bygg en robust grunnmur
Søvn er ikke en luksus, men en nødvendighet for å håndtere en travel hverdag. Det er grunnmuren av energi som støtter alle aspekter av våre liv. Prioritering av nok, og tidlig nok, søvn gir ikke bare fysisk restitusjon, men styrker også vår mentale kapasitet og evnen til å håndtere utfordringer med oppmerksomhet og ro.
- Natur – Oppmerksomhet her og nå
I en hektisk arbeidshverdag er det lett å glemme hvilken effekt naturen har på oss. Å ta seg tid til å gå en tur i skogen eller parken, observere trærnes blader eller bare puste inn frisk luft kan bidra til å redusere stressnivåer. Naturen er også en fantastisk arena for fysisk aktivitet, som hjelper oss å ventilere stresshormoner.
- Takknemmelighet – En motgift mot stress
I travle perioder kan det virke utfordrende å finne tid til å være takknemlig, men det er nettopp i slike tider at det er mest nødvendig. Å ta et øyeblikk hver dag for å reflektere over det vi er takknemlige for, kan skape en positiv innstilling og bidra til å motvirke stress. Gjør gjerne en kort takknemlighetsøvelsen rett før du skal sove, den kan redusere stressnivået og bedre søvnkvaliteten.
- Relasjoner – For støtte og glede
Mens arbeidet ofte krever mye av vår tid, er det viktig å ikke overse betydningen av gode, nære relasjoner. Å investere tid og energi i forhold med venner, familie og kolleger gir ikke bare en følelse av tilhørighet, men gir også støtte i krevende tider. Relasjoner kan være bærebjelker som styrker oss i møte med utfordringer.
- Evaluering – Lær av erfaringer
Å jevnlig evaluere og reflektere over sine daglige rutiner og prestasjoner er nyttig. Dette gir ikke bare innsikt i hva som fungerer og hva som kan forbedres, men tillater også justeringer for å oppnå bedre balanse. Evaluering er nøkkelen til god selvfølelse, personlig vekst og kontinuerlig forbedring.
«Ikke legg deg sent for noe du ikke ville stått tidlig opp for»
I en hektisk hverdag kan det kanskje virke utfordrende å få på plass disse vanene. Men ved å anerkjenne deres betydning og gjøre små, målbare endringer over tid, kan man skape en mer balansert og bærekraftig livsstil.
- Å prioritere søvn, naturen, takknemlighet, relasjoner og evaluering er ikke bare investeringer i velvære, men også sentralt for å bidra i et godt arbeidsmiljø, kjenne glede og kunne benytte sitt potensiale, avslutter Ingun.